#VOORONDERZOEK

#VOORONDERZOEK

Geplaatst op: 12 april 2017

Zodra de diagnose MS is vastgesteld kom je onder behandeling van een neuroloog. Alleen de behandelend neuroloog kan bepalen welke medicijnen en/of behandelingen voor een bepaalde persoon met MS geschikt zijn of kunnen zijn. Ik heb in een eerdere blog al uitgelegd dat HSCT voor meerdere aandoeningen in Nederland wordt toegepast, maar niet voor MS. Een neuroloog mag deze behandeling dus (nog) niet adviseren. Enfin... dit verhaal kennen we, vandaar onze trip naar Moskou.

In de diverse communities van MS-patiënten over de hele wereld lees ik met grote regelmaat hele negatieve verhalen over neurologen en hun kijk op deze stamcelbehandeling voor MS-patiënten. Het is soms zelfs zo erg dat een neuroloog weigert zijn patiënt verder te behandelen als de betreffende patiënt besluit om deze stamcelbehandeling te ondergaan.


Volgens mij gaat hier vooral het spreekwoord op:

"Wat de boer niet kent, dat (vr)eet ie niet"...


Ik ben al 7 jaar onder behandeling bij een hele prettige neuroloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Wij hebben een tijd geleden onze plannen met hem besproken en hij heeft ervoor gezorgd dat ik een afspraak kreeg bij een specialist die wel veel ervaring heeft met deze behandeling. Een kwestie van overleggen en afspraken maken met de afdeling hematologie; BAM, daadkracht!

Vanochtend dus een gesprek met de hematoloog gehad. Zijn geruststellende woorden "HSCT wordt al 40 jaar toegepast in Nederland. Uiteraard zijn er risico's, maar dat geldt natuurlijk voor elke vorm van medisch ingrijpen."


Hij was positief onder de indruk van onze beslissing en is uiteraard erg benieuwd naar de resultaten. Dit is vooral een kwestie van geduld. Na wat lichamelijk onderzoek heb ik in ieder geval het eerste "groene licht" gekregen. Er is nog bloed afgenomen en een urinekweek gemaakt; deze onderzoeksgegevens zullen naar Rusland gemaild worden.

Op naar een samenwerking tussen deze hematoloog en zijn Russische collega: dr. Federenko, zodat er hopelijk een weg vrijgemaakt kan worden voor de volgende generatie MS-patiënten.
Knipsel Onderzoek Jbz

Sponsoren

Onderstaande bedrijven hebben minimaal €500,- bijgedragen om ons dichter bij ons doel te brengen. Hartelijk dank hiervoor.


Vrienden van Heidi's Perspectief